Student Energy Race begint aan zevende jaar

Student Energy Race begint aan zevende jaar

Warme sokken en truien voor studenten van de drieentwintig studentenhuizen die begin november zijn gestart met de zevende Student Energy Race. De Student Energy Race is opgezet door DUWO maar inmiddels uitgegroeid tot een grote studenten energiebesparingwedstrijd. De wedstrijd is bedoeld om studenten bewust te maken van hun energiegebruik en van de besparingsmogelijkheden. In de afgelopen races werd duidelijk dat studenten prima in staat zijn om duizenden euro’s te besparen op de energierekening van hun studentenhuis.

Bovendien slaat de beoogde  bewustwording aan: veel huizen uit eerdere wedstrijden bleken zelfs jaren na hun deelname aan de Student Energy Race nog een fors lager energieverbruik te hebben. Vorig jaar behaalde de winnaar, een studentenhuis in Deventer, een energie besparing van 57,4%. In afgelopen jaren sloten andere studentenhuisvesters zich aan bij het initiatief, waardoor de wedstrijd tussen steeds meer studentenhuizen in meer verschillnde studentensteden ging. Inmiddels doen mee: DUWO, De Key uit Amsterdam, SSH uit Utrecht, SSH& uit Nijmegen en Idealis uit Wageningen. Ook netwerkorganisatie Studenten voor Morgen heeft zich aangesloten bij de race. In totaal doen dit keer 189 studenten mee uit Amsterdam, Delft, Deventer, Leiden, Nijmegen, Utrecht en Wageningen.

De studentenhuizen worden voorzien van zogenaamde ‘slimme’ energiemeters. Daardoor kunnen de bewoners op een website en via een app realtime hun eigen energiegedrag en dat van de andere deelnemers zien.

De race duurt een half jaar. Op 14 maart 2019 worden de prijzen uitgereikt aan het huis dat de meeste energie heeft bespaard en aan het huis dat de kleinste ecologische ‘voetafdruk’ heeft. De prijzen voor de winnaars zijn uiteraard van duurzame aard (bijvoorbeeld een energiezuinige koelkast of een led-tv). 

Ook de NOS op 3 besteedde aandacht aan de Student Energy Race.

Benieuwd hoe de studentenhuizen ervoor staan of zelf energiebesparen? Volg de Student Energy Race op Facebook

Webdesign » SPRANQ