Spring naar content

Kences: noodzaak limitatieve lijst servicekosten onvoldoende gebleken

Terug

Kences ondersteunt het doel van de wijzigingen om het misbruik van servicekosten te voorkomen en het wegnemen van onduidelijkheid door de huidige servicekostensystematiek en is ook blij met het opheffen van het onderscheid tussen ‘nutsvoorzieningen met een individuele meter’ en ‘servicekosten’. Dit onderscheid maken de bepaling van de servicekosten voor zowel de huurder als de woningcorporaties onnodig ingewikkeld.

Echter is voor Kences de noodzaak voor een limitatieve lijst in het Besluit servicekosten onvoldoende gebleken, mede doordat:

  • De huidige servicekostensystematiek is effectief en biedt adequate bescherming aan huurders tegen onredelijke of oneigenlijke servicekosten
  • De niet-limitatieve lijst met servicekosten zorgt dat de servicekosten bij de tijd blijven.
  • Huurder wordt op meerdere manieren beschermd tegen onredelijke (service)kosten. Namelijk via niet-redelijk voordeel bij aangaan huurovereenkomst en consumentenbescherming die ook kan worden gehandhaafd door de Autoriteit Consument en Markt.
  • Kences ziet dat in het beleidskompas momenteel geen andere opties zijn afgewogen, zoals het inzetten en versterken van bestaande handhavingsmogelijkheden en andere wijze waarop de servicekostensystematiek verduidelijkt kan worden richting gemeenten en verhuurders.

Tegelijkertijd ziet Kences de noodzaak om de niet-limitatieve Besluit servicekosten weer bij de tijd te brengen. In onze reactie hebben we ook een aantal concrete voorstellen gedaan. Daarbij heeft Kences ook aandacht gevraagd voor de ingewikkelde verantwoording voor het afschrijven van witgoed, roerende vloerbedekking, gordijnen, etc. Een mogelijke oplossingsrichting is om gebruik te maken van genormeerde bedragen, net zoals in het woningwaarderingsstelsel (WWS) wordt gedaan. Voor bepaalde servicekostenposten waarbij de afschrijving moet worden berekend zou ook gewerkt kunnen worden met normbedragen.

Lees onze reactie op de internetconsultatie: