Webinar Landelijke monitor studentenhuisvesting 2020
Normaal presenteren wij de uitkomsten van de Landelijke monitor studentenhuisvesting op ons jaarcongres. In verband met COVID-19 kan het congres dit jaar geen doorgang vinden. Daarom is dit jaar de Landelijke monitor studentenhuisvesting gepresenteerd in een interactieve webinar.
In een interactieve webinar zijn de uitkomsten van de Landelijke monitor studentenhuisvesting 2020 gepresenteerd en besproken met de diverse partijen.
Heeft u het webinar gemist of wilt u het terugkijken?
Kijk het webinar dan hieronder terug!
Bent u benieuwd naar de uitkomsten van de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting 2020?
Programma
Presentator Gerben van Driel neemt u mee langs een vijftal onderwerpen. Ieder blok trappen we af met een korte inleiding op het onderwerp. Een beheerder vertelt hoe zijn werk veranderd is door de coronacrisis, een student vertelt over zijn moeizame zoektocht naar een studentenkamer en een verhuurmedewerker vertelt over de gevolgen van COVID-19 voor de verhuur aan internationale studenten. Deze introductie wordt gevolgd door een presentatie van de daarbij passende uitkomsten van de Landelijke monitor studentenhuisvesting 2020. Ieder onderwerp wordt afgesloten door een bespreking met onze tafelgasten.
Hoe groot is het tekort aan studentenhuisvesting momenteel en hoe ontwikkelt dit tekort zich de komende jaren? Onze tafelgasten Heleen de Vreese (Kences), Noël Vergunst (Netwerk Kennissteden Nederland), Marja Appelman (BZK) en en Paul Tholenaars (Kences) buigen zich over de vraag waarom het oplossen van het tekort een hardnekkig probleem is. Wat moet er gebeuren om het tekort in 2030 geheel in te lopen?
Hoe maken studenten de keuze tussen een onzelfstandige of zelfstandige studentenwoning? Hoeveel budget hebben studenten beschikbaar en welk deel hiervan geven ze uit aan hun woning? Lyle Muns (LSVb), Lucas Brons (Vastgoed Belang), Heleen de Vreese (Kences) en Paul Tholenaars (Kences) gaan in gesprek over over de noodzaak en de (on)mogelijkheden om de betaalbaarheid van studentenhuisvesting te verbeteren.
Blijft het aantal internationale studenten de komende jaren groeien? Verschilt de huisvestingsbehoefte van internationale studenten wezenlijk van die van Nederlandse studenten? Aan tafel bespreken Marcel Nollen (VU), Dennis Gronert (UvA), Lidy van der Schaft (De Key) en Kees Stunnenberg (SSH&) welke uitdagingen de internationalisering met zich brengt. Zijn de mogelijkheden eigenlijk wel toereikend, of is het beeld dat internationale studenten soms moeten kamperen niet te voorkomen?
Is de lagere instroom van internationale studenten slechts tijdelijk of heeft COVID-19 een blijvend effect? Aan de hand van verschillende scenario’s uit de Landelijke monitor studentenhuisvesting worden het mogelijke effect van COVID-19 op studentenhuisvesting besproken. Lyle Muns (LSVb), Marcel Nollen (VU), Floor van Donselaar (Nuffic) en Lidy van der Schaft (De Key) gaan hierover met elkaar in gesprek. Is online onderwijs ook na COVID-19 een blijvertje? En zo ja, wat zijn daarvan op de vraag en de inrichting van studentenhuisvesting.
Waarin verschillen de studentensteden qua huisvesting van studenten? Aan tafel richt het gesprek zich op de invloed van gemeentebeleid op de beschikbaarheid en kwaliteit van studentenhuisvesting. Noël Vergunst (Netwerk Kennissteden), Lucas Brons (Vastgoed Belang), Lyle Muns (LSVb) en Paul Tholenaars (Kences) staan stil bij de vraag hoe gemeenten en verhuurders van invloed zijn op het huisvestingsklimaat in de stad.