Spring naar content

Kences enthousiast over bouwimpuls van €20 miljoen voor (onzelfstandige) studentenwoningen

Terug

Utrecht, 24 oktober 2023 – Vanmiddag stemde de Tweede Kamer in met een amendement om €20 miljoen beschikbaar te stellen om de nieuwbouw van studentenwoningen een impuls te geven. De studentenwoningenstartbouwimpuls op initiatief van D66 maakt projecten mogelijk die anders niet door kunnen gaan omdat ze financieel niet haalbaar zijn. Kences is enthousiast over deze extra stimulans voor de bouw van studentenwoningen.

Meer bouwplannen nodig om kamertekort op te lossen

Uit de in september verschenen Landelijke Monitor Studentenhuisvesting 2023 blijkt dat Nederland 23.700 studentenwoningen tekortkomt. Het kamertekort neemt naar verwachting de komende jaren toe naar 39.600 tot 56.700 woonruimten in studiejaar 2030/31. In het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting 2022-2030 hebben de ministeries BZK en OCW, gemeenten, onderwijsinstellingen, studenten en studentenhuisvesters afgesproken om tot 2030 60.000 extra studentenwoningen toe te voegen. Tot nu staan er tussen de 20.000 en 25.000 nieuwe studentenwoningen op de planning.

Extra stappen nodig voor méér onzelfstandige kamers

Momenteel worden bijna alleen nieuwe studio’s gebouwd, terwijl onzelfstandige kamers goedkoper zijn om te bouwen en beter zijn voor het studentenwelzijn. Dit komt het bouwen van studio’s lucratief is en het bouwen van onzelfstandige kamers verliesgevend. Dit komt door de regels waarmee de huur wordt bepaald. De wettelijk toegestane huur van studio’s is veel hoger dan die van kamers, maar door de huurtoeslag wordt de nettoprijs van een studio weer betaalbaar voor de student. Voor kamers kan een student vaak geen huurtoeslag aanvragen. Kences-directeur Jolan de Bie: “Het bouwen van kamers moet snel weer aantrekkelijk worden gemaakt door het speelveld voor kamers en studio’s gelijk te maken. Dit betekent enerzijds de bouw van kamers financieel haalbaar maken en anderzijds ook voor huurders van kamers huurtoeslag mogelijk maken.”

De studentenwoningstartbouwimpuls

Door de veranderende omstandigheden zoals hogere rentes en hogere bouwkosten is het voor woningcorporaties steeds lastiger om nieuwbouwplannen voor studentenwoningen financieel rond te krijgen. Nieuwbouwplannen met onzelfstandige eenheden zijn door de lage huur nog moeilijker rond te rekenen. De studentenwoningstartbouwimpuls bedoeld voor projecten die planologisch ver genoeg zijn om uiterlijk in 2024/2025 te starten met bouwen, maar door de veranderde economische omstandigheden anders niet door zouden kunnen gaan omdat deze financieel niet haalbaar zijn. Projecten met (een deel) onzelfstandige studentenwoningen krijgen voorrang bij de studentenwoningbouwimpuls.