Studenten krijgen mogelijk hogere energierekening

Studenten krijgen mogelijk hogere energierekening

Kences laat Kamerleden weten dat studentenhuisvesters zich zorgen maken over de energierekening van hun huurders. Op dit moment betalen veel studenten maandelijks de energierekening aan de verhuurder van hun woning. Deze sluit collectieve contracten af met de leveranciers. Maar dat gaat misschien veranderen door een uitspraak van toezichthouder ACM. Collectieve aansluitingen zijn niet langer toegestaan voor zelfstandige studentenwoningen. Elke student moet voortaan een individueel energiecontract afsluiten. De maandelijkse energierekening valt volgens Kences al gauw zo’n twintig euro hoger uit. De bouwkosten voor een nieuwe studentenwoning zullen €3.000 tot €5.000 hoger uitvallen en bestaande woningen moeten worden aangepast. Een acuut probleem, waardoor bouwprojecten voor studentenwoningen in Amsterdam momenteel stilliggen. Want eenmaal aangesloten op kamerniveau is er geen weg terug.

Veel Kamerleden maken zich ook zorgen. Dat bleek tijdens een debat met minister Blok van Wonen op 19 november jl. Meerdere fracties drongen aan op het oplossen van het actuele knelpunt van de aansluiting op nutsvoorzieningen.

Aansluiting nutsvoorzieningen
De minister zegde tijdens het debat toe dat hij met minister Kamp van Economische Zaken zal overleggen. Minister Kamp is verantwoordelijk en bovendien bezig met een nieuwe wet over de stroomvoorziening. In de wet Stroom, die in de eerste helft van 2015 in de Tweede Kamer wordt behandeld,  komt als het goed is een uitzondering die het probleem oplost. Dat biedt voor de acute problemen met actuele nieuwbouwprojecten nog geen oplossing.

 

Lees hier de brief van Kences aan de leden van de commissie Wonen en Rijksdienst over de energie aansluitingen.

 

 

Webdesign » SPRANQ