Eerste paal 655 studentenwoningen in Utrecht

Eerste paal 655 studentenwoningen in Utrecht

Op 16 januari 2014 sloegen Marjan Oudeman (voorzitter CvB UU), Ton Jochems (directeur SSH) en studenten van het Junior College de eerste paal voor de bouw van het studentencomplex Johanna in het Utrecht Science Park. Halverwege 2015 is Johanna gereed en kunnen de eerste studenten hun intrek nemen. Deze studentenwoningen maken deel uit van de door Kences in het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting 2011-2016 toegezegde 16.000 extra kamers. 

60% onzelfstandige studentenwoningen
Met de bouw van het vierde SSH studentencomplex op de Uithof krijgt Utrecht Science Park er aan de Bolognalaan een nieuw markant gebouw bij. De naam van het project, Johanna, is een verwijzing naar de Johannapolder waarop de Uithof gevestigd is.

Johanna telt straks 19 verdiepingen en 655 studentenwoningen: 60% kamers van 16 m2 en 40% studio's van 24 m2. Opvallend is de keuze van de SSH voor de realisatie van 60% onzelfstandige wooneenheden in Johanna. 'Voorheen waren de grotere, nieuwere studentenwoningen met vaak eigen voorzieningen meer gewild. Maar nu letten nieuwe studenten in de eerste plaats op de prijs', aldus woordvoerder Remco de Maaijer van SSH.

De nieuwe lichting studenten heeft liever een goedkope kamer met gedeelde voorzieningen dan een duurdere zelfstandige woonstudio met meer luxe. Mede door de economische crisis en de bezuinigingen op studiefinanciering stellen eerstejaarsstudenten hun eisen aan woonruimte bij. In Utrecht bijvoorbeeld zijn de kleine, goedkope kamers in het studentencomplex IBB uit het eind van de jaren zestig weer populair.

Onzelfstandige wooneenheden met een gezamelijke woonkeuken op 12 t/m 18 verdieping van Johanna. Foto: Onix

Ontwerp
Het ontwerp van architectenbureau Onix is geïnspireerd door wolken en wordt getypeerd door licht, lucht, en uitzicht. Het gebouw van 19 verdiepingen wordt ook wel de 'student cloud' genoemd. De bovenste daken worden voorzien van energievoorzieningen. De onderste daken van tuinen en buitenruimtes voor de studenten. De onderkant van de wolk, de voorgevel aan de Bisschopssteeg, is open van karakter en bied zicht op stromend water.

 Foto: Onix

Spaceboxen
In 2004 heeft de Universiteit Utrecht de grond waarop Johanna wordt gebouwd aan de SSH beschikbaar gesteld om met 234 spaceboxen (La Capanna) snel tijdelijke huisvesting te realiseren. In 2009 heeft de universiteit het contract met de SSH verlengd tot de zomer van 2013 om de woonunits te gebruiken voor de huisvesting van deelnemers aan het Europees Jeugd Olympisch Festival. Na het festival zijn de spaceboxen verwijderd en in september 2013 is gestart met de voorbereidingswerkzaamheden van de bouw.


Foto: www.skyscrapercity.com

Webdesign » SPRANQ