Startschot voor Student City

Startschot voor Student City

De Amsterdamse wethouder Wonen Freek Ossel en stadsdeelbestuurder Emile Jaensch openen 230 nieuwe studentenkamers. De kamers bevinden zich in wooncomplex Daalwijk in Amsterdam Zuidoost. De nieuwe kamers zijn het resultaat van samenwerking tussen studentenhuisvester en Kences deelnemer DUWO en partner woningcorporatie Rochdale.

DRC
De studentenwoningen zijn gerealiseerd door de DUWO Rochdale Combinatie, het samenwerkingsverband van studentenhuisvester en Kencesdeelnemer DUWO en de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale.

Daalwijk
Een aantal gewone appartementen in de kop van het enorme wooncomplex zijn tot 230 studentenkamers verbouwd en voorzien van een nieuwe, aparte entree. De rest van het complex is beschikbaar gebleven voor de reguliere huurder. Tegelijkertijd is Daalwijk fors gerenoveerd.

Medebewoner kiezen
De 230 kamers zijn een mix van twee-, drie- en vierkamergroepen met gedeelde voorzieningen (gemeenschappelijk woonkeuken, toilet en badkamer). Ze variëren in oppervlakte van 10 tot 20m2 en de kale huurprijzen liggen tussen de €137 en €248. Bij de toewijzing kon de eerste huurder van elke woongroep vrienden als medebewoners kiezen.  "De kamers in Daalwijk waren binnen een paar weken bezet", zegt directeur Jan Benschop van DUWO. "Vrienden konden hier gezamenlijk op inschrijven en kregen voorrang. Vaak moeten studenten hospiteren voor een kamer. Nu kiezen ze zelf hun huisgenoten uit. We merken dat dit een gouden formule is."

Student City
De renovatie en ombouw van Daalwijk maken deel uit van een groot vernieuwingsproject in Amsterdam Zuidoost, dat een aantrekkelijke woonwijk voor uiteenlopende groepen bewoners moet opleveren. In Amsterdam Zuidoost moeten voor volgend jaar zomer 700 nieuwe studenten­woningen verrijzen. DUWO werkt aan het complex Student City, een campusachtig complex dat in totaal 1.000 studenten kan huisvesten.

De flat Daalwijk, waar 230 studenten al een kamer hebben gevonden, maakt onderdeel uit van dit project. Volgend jaar begint de bouw van de studentenwoningen tussen de flat Daalwijk en Echtenstein, onder meer op de plek van een oude garage. In deze laatste Echtenstein wonen nu al 242 studenten.

Tekort
In Amsterdam is nog steeds een groot tekort aan studentenkamers. "In dit collegejaar moeten er eigenlijk 9.000 kamers bijgebouwd worden. Met de economische crisis zal dat waarschijnlijk zeer lastig gaan worden." Zuidoost blijkt aantrekkelijk voor studenten. "Dat komt natuurlijk ook door het tekort", zegt Benschop. "Eerlijk is eerlijk. Iedere student wil natuurlijk op de Dam wonen. Hoewel een plek bij de faculteit ook aantrekkelijk is. En die is voor sommige studenten in Zuidoost wel dichtbij."

Webdesign » SPRANQ