DUWO bouwt 233 zelfstandige studentenwoningen

DUWO bouwt 233 zelfstandige studentenwoningen

Studentenhuisvester en Kencesdeelnemer DUWO gaat binnen een half jaar beginnen met het tweede deel van de herontwikkeling en nieuwbouw van de Amstelveense campus Uilenstede. De nieuwbouw van de 233 zelfstandige studentenwoningen start in maart 2013, de oplevering wordt verwacht in het eerste kwartaal van 2014.

Modulair

In het plan waarmee DUWO nu aan de slag gaat, zijn bouwinnovaties doorgevoerd waarmee sneller en aanzienlijk goedkoper gebouwd kan worden met behoud van kwaliteit. Het laatste stuk van de campus wordt gebouwd met het modulaire IFD-systeem (Industrieel Flexibel en Demontabel) van Ursem Modulaire Bouwsystemen, waarmee DUWO eerder succesvol (permanente) studentenhuisvesting bouwde in Amsterdam, Delft, Den Haag en Leiden. Hoewel de manier van bouwen anders is, komen de nieuwe woningen er precies zo uit te zien als de andere nieuwe gebouwen op de campus.De gevel wordt op dezelfde manier gemetseld als die van de andere nieuwe complexen op de campus, waardoor het ook dezelfde uitstraling heeft en past in het nieuwe beeld.Ten opzichte van de IFD-complexen die al elders in gebruik zijn, worden op Uilenstede enkele innovaties doorgevoerd. Zo krijgt de helft van de woningen een balkon of terras. Andere innovaties zijn ingegeven door externe regelgeving: de woningen voldoen aan de geluidseisen vanwege de nabijheid van Schiphol en aan de eisen die de gemeente Amstelveen aan duurzaamheid en energiezuinigheid stelt.

Ontwerp

Het ontwerp voor deze bouwfase bestaat uit een hoog en een laag gebouw met een transparant deel ertussenin. Het hoge gebouw krijgt elf bouwlagen, het lage vijf. De woningtypen variëren van woningen van 21 en 24 m2 met of zonder balkon of met eigen terras en tweekamerappartementen van 42 m2 zonder of met één of twee balkons. De kale huurprijzen liggen tussen circa 325 en 500 euro.

Fasering

De vernieuwing en herontwikkeling van de campus is een grootschalig project dat in fasen wordt uitgevoerd. Eind 2011 werd het allereerste onderdeel van de eerste fase opgeleverd, 314 studentenwoningen. Daarna werd het VU-Guesthouse gesloopt. In oktober begint de nieuwbouw van het tweede deel van de eerste fase, 160 nieuwe woningen. Met deze laatste 233 woningen heeft Uilenstede dan in 2014 in totaal 707 nieuwe studentenwoningen. De voorbereidingen om de openbare ruimte van de campus aan te pakken zijn in volle gang. Als die voorbereidingen voorspoedig verlopen, kan volgend jaar april op Uilenstede Zuid begonnen worden. DUWO werkt bij de herontwikkeling samen met de Gemeente Amstelveen en de Vrije Universiteit.

 

Webdesign » SPRANQ