Student ligt krom voor kamer

Student ligt krom voor kamer

Studenten liggen krom voor hun kamer. Dat is het beeld dat je krijgt als je de zogeheten ‘woonquotes’ bestudeert. Studenten die op kamers wonen met gedeelde voorzieningen, geven gemiddeld 44% van hun inkomen uit aan wonen. Voor kamers met eigen voorzieningen betalen studenten nog meer, namelijk 51%. Studenten die een zelfstandige huurwoning huren, betalen zelfs meer dan 60%. Dat blijkt uit onderzoek van Kences onder ruim 42.000 studenten.

Student heeft weinig te besteden
Het gemiddelde inkomen van een student bedraagt 713 euro per maand. Dat ‘inkomen’ bestaat uit studiebeurs, aanvullende beurs, leningen, ouderlijke bijdragen en bijverdiensten. Uitwonende studenten hebben een iets hoger budget door de hogere studiebeurs en kunnen zo’n €870 per maand besteden. Studenten die in duurdere kamers wonen, kunnen dit alleen betalen met behulp van Huurtoeslag. Maar liefst 72% van de studenten die op kamers woont met eigen douche en toilet, ontvangt Huurtoeslag.

Welk effect heeft het leenstelsel?
Het onderzoek laat zien dat studenten het niet breed hebben. De gevolgen van het aangekondigde leenstelsel zijn hierin nog niet meegenomen. Met het wegvallen van de studiebeurs per 1 september 2015, gaan uitwonende studenten er €280 per maand op achteruit. Ze kunnen natuurlijk meer lenen, maar dan heb je in vier jaar tijd zomaar €13.000 extra schuld opgebouwd.

Landelijk Congres Studentenhuisvesting op 1 oktober 2014
Misschien blijven er wel meer studenten (langer) thuis wonen? Op 1 oktober 2014 geeft Kences antwoord op deze vraag bij de presentatie van de nieuwste Monitor Studentenhuisvesting tijdens het Landelijk Congres Studentenhuisvesting in Eindhoven (TU/e). Met actuele cijfers en prognoses per stad. Dit jaar bevat de monitor naast de prognose ook een scenario waarin mogelijke effecten van het leenstelsel tot op stadsniveau zijn verwerkt. Dat wilt u natuurlijk niet missen! Aanmelden voor het congres kan op www.wonenalsstudent.nl/aanmelden of op http://www.kences.nl/nl/aanmeldformulier-congres.html.

Webdesign » SPRANQ