Steeds meer studenten naar Vlaanderen

Steeds meer studenten naar Vlaanderen

Nederlandse studenten gaan steeds vaker naar België om te studeren. Er zijn een aantal reden waarom het aantrekkelijk is om in Vlaanderen te studeren. Veel studenten wijken uit naar Vlaanderen omdat het niveau van onderwijs gelijk is er minder strenge toelatingseisen zijn. Ook is het vinden van een kamer in Vlaanderen een stuk makkelijker. De  Nuffic , een organisatie die zich bezighoudt met internationale samenwerking in het hoger onderwijs, verwacht dat de stijging zal doorzetten, omdat in Nederland de studiefinanciering voor de masterfase vanaf volgend jaar wordt beperkt.

Aantallen
Uit cijfers van Nuffic blijkt dat ruim 4600 Nederlanders een volledige studie in België volgen. Dat is een stijging van 7 procent ten opzichte van het studiejaar 2010-2011.

Collegegeld
Het collegegeld is in België een stuk lager dan in Nederland. In Vlaanderen betalen studenten 578 euro, in Nederland is het collegegeld 1713 euro. De Nederlandse studenten gaan vooral naar Leuven en Antwerpen.

Kamernood
Het is niet moeilijk om in Vlaanderen een (goedkope) woonruimte te vinden. Kamers bij particulieren kosten ongeveer € 300 per maand. De huisvesting van de universiteiten en hogescholen zelf is vaak  goedkoper.

Bron: NOS, Nuffic

Webdesign » SPRANQ