Mogelijke effecten leenstelsel

Mogelijke effecten leenstelsel

Een deel van de studenten blijft door het leenstelsel noodgedwongen langer thuis wonen. Dat is de uitkomst van één van de scenario’s uit de monitor studentenhuisvesting 2014 van brancheorganisatie Kences. Met het wegvallen van de basisbeurs wordt het nog belangrijker dat studenten betaalbaar kunnen wonen. Voor deelnemers van Kences blijft betaalbaarheid dan ook topprioriteit. Een ander mogelijk effect van de invoering van het leenstelsel is een toename van het aantal Nederlandse studenten dat in het buitenland gaat studeren. Dit gebeurde ook in het Verenigd Koninkrijk toen daar een leenstelsel werd ingevoerd. Diverse media berichten over toename van het aantal Nederlandse studenten in België en Duitsland.

De universiteit van Antwerpen verwacht geen praktische problemen, maar ziet een massale komst van  Nederlanders niet als ideaal scenario. Nu al volgen ruim 7600 Nederlanders hoger onderwijs in Vlaanderen, waar het inschrijfgeld fors lager is en de studentenkamers goedkoper. Van alle studenten in het Vlaamse hoger onderwijs is momenteel 3,3 procent Nederlands, aldus de Belgische krant De Morgen.

Henning Radke werkt bij  de Duitslanddesk, het algemene Nederlandse informatiepunt voor studeren in Duitsland. De desk is een project van het Duitsland Instituut Amsterdam, ingericht op initiatief en met financiële steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en de DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst). In een interview met BNR zegt hij: "Mij viel op toen ik in gesprek was met heel veel verschillende studenten, dat zij zich ervan bewust zijn dat studeren in Duitsland gratis is. Dus ze komen al met een achtergrondinformatie op ons af met vragen. Dat gaat vooral over de financiële informatie. Als je geen collegegeld hoeft te betalen: dat scheelt.” Het afgelopen jaar liep het aantal Nederlandse studenten op Duitse scholen al op met 10 procent, zegt Radke.

Bronnen: Kences, De Morgen, BNR

Webdesign » SPRANQ