Idealis verlaagt de huur van studentenkamers

Idealis verlaagt de huur van studentenkamers

Per 1 juli brengt Kences deelnemer Idealis de huurprijs van ruim 660 duurdere onzelfstandige kamers omlaag. Het gaat om kamers in Rijnveste, Burgtstraat en Ben van Londenstraat in Wageningen en om de Hoefweg in Ede. De huurverlaging kan voor sommige bewoners oplopen tot enkele tientjes per maand. Vóór 1 mei ontvangen alle huurders bericht over de nieuwe huurprijs.

“Wij willen dat studenten bij ons prettig wonen in een betaalbare studentenkamer”, vertelt Sylvie Deenen, directeur bestuurder van Idealis. ”De meeste studenten hebben niet veel te besteden. En dus moet een kamer niet te duur zijn. In 2015 hebben wij ons huurbeleid in overleg met de huurdersorganisatie SFO opnieuw vastgesteld. Uitgangspunt daarbij was een betere afstemming van de woonlasten op de kwaliteit.”

Huurbeleid onzelfstandige kamers
Op basis van een wettelijk puntensysteem stelt de overheid jaarlijks vast wat de maximaal redelijke huurprijs is die studentenhuisvesters mogen vragen. Voor alle kamers waarvoor geen huurtoeslag mogelijk vraagt Idealis een lagere huurprijs. Een flink lagere huurprijs. Voor de meeste kamers in de oudere complexen hanteert Idealis een huurprijs die ligt op 80% van maximaal redelijk. Idealis brengt het percentage dat gehanteerd wordt voor de nieuwbouwprojecten die vanaf 2010 opgeleverd zijn met ingang van 1 juli omlaag. De huurprijzen van deze onzelfstandige kamers in Wageningen worden verlaagd naar 90% en de Hoefweg in Ede naar 85% van maximaal redelijk.

Woonlasten maximaal € 350
“Wij vinden dat de woonlasten voor onzelfstandige kamers met een oppervlakte tot en met 18m2 niet meer mogen bedragen dan € 350. Daarbij kijken we dus niet alleen naar de kale huurprijs, maar letten we op de totale woonlasten. Liggen de woonlasten voor onzelfstandige kamer tot en met 18m2 boven de €350 dan passen we per 1 juli een extra verlaging toe. Hierbij gaan we uit van de gemiddelde servicekosten voor gas, water en elektra", aldus Sylvie Deenen.

Huurbeleid zelfstandige eenheden
“Bij zelfstandige woonruimte kunnen bewoners meestal huurtoeslag aanvragen en gaan we daarom in principe uit van 100% van de maximum redelijke huur. De feitelijke woonlasten gaan voor de huurder door de huurtoeslag al flink omlaag.”

De overheid is voornemens om de puntenwaardering voor zelfstandige eenheden per 1 oktober 2015 aan te passen. Hierbij gaat de WOZ-waarde een rol spelen. “Voor woonruimte waarvan we voorzien dat dit een lagere huurprijs tot gevolg zal hebben passen we per 1 juli 2015 geen huurverhoging toe", zegt de directeur bestuurder van Idealis.

Webdesign » SPRANQ