Spring naar content

Kences ondertekent convenant vroegsignalering

Terug

Hoe eerder mensen met financiële zorgen in beeld zijn, hoe beter. Lagere schulden zijn makkelijker op te lossen en ze richten minder schade aan op het gebied van relaties, werk of gezondheid. De NVVK ontwikkelde daarom samen met vaste lasten-partners het Landelijk Convenant Vroegsignalering Schulden, mede ondersteund door de VNG.

Vanaf dinsdag 15 december doen ook de koepelorganisaties van studentenhuisvesters, private en particuliere verhuurders mee aan het Landelijk Convenant Vroegsignalering. Eerder sloten woningcorporaties, zorgverzekeraars, energieleveranciers en drinkwaterbedrijven zich al aan.

Het convenant vergemakkelijkt de samenwerking tussen verhuurders en gemeenten. De verhuurders geven zorgelijke betalingsachterstanden vanaf 1 januari door aan de gemeente waar de huurder woont. Die neemt vervolgens contact op met de betrokkene om samen zo snel mogelijk aan een oplossing te gaan werken.

Hoe werkt het?

  • Iedere huurder die 30 dagen te laat is met een betaling kan een betalingsherinnering verwachten van de verhuurder. Dit is bij de meeste verhuurders nu al de praktijk.
  • Nieuw vanaf 1 januari 2021 is: wanneer de betalingsherinnering geen reactie oplevert, volgt nog een poging om persoonlijk contact te zoeken. Leveren deze acties niets op en is het afgesproken aantal dagen verstreken? Dan is de verhuurder wettelijk verplicht de gemeente te informeren over de betalingsproblemen van de huurder.
  • Vervolgens kan de huurder een brief, belletje of bezoek verwachten van de gemeente. Want op haar beurt is de gemeente wettelijk verplicht om, als zij het signaal krijgt, contact te zoeken met de huurder en passende hulp aan te bieden.
  • De huurder mag zelf de keus maken om in te gaan op het aanbod van de gemeente om over de betalingsproblemen in gesprek te gaan. Als de huurder hulp accepteert, koppelt de gemeente dat terug naar de verhuurder.
  • Het landelijk convenant zorgt ervoor dat een gemeente in één keer alle benodigde afspraken kan maken met de ‘vaste lasten-partners’: naast woningcorporaties, zorgverzekeraars, energie- en drinkwaterleveranciers zijn dat vanaf vandaag dus ook de private en particuliere verhuurders en de sociale studentenhuisvesters.

Wettelijke plicht tot actie bij betaalachterstanden

De verplichting voor de verhuurder om de gemeente te informeren (en voor de gemeente om in actie te komen) is opgenomen in de gewijzigde Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs), die op 1 januari van kracht wordt. Veel gemeenten zijn nu al actief op dit gebied. De ervaringen van deze gemeenten zijn positief. In Nijmegen, dat al vier jaar experimenteert met vroegsignalering, krijgt de gemeente met 75 % van de mensen met betalingsachterstanden contact. Een derde van hen komt een schuldregeling met de gemeente overeen.

Waarom een convenant?

  • Het voordeel van het Landelijk Convenant Vroegsignalering is dat niet iedere gemeente zelfstandig afspraken hoeft te maken met de verhuurders die zijn aangesloten bij de deelnemende koepelorganisaties.
  • Het doel van deze methode van ‘vroegsignalering’ is dat mensen met financiële zorgen of schulden eerder in beeld komen en een hulpaanbod krijgen dat past bij hun situatie.
  • Nu is de praktijk nog dat mensen zo’n 5 jaar aarzelen voor ze hulp vragen. Dan zijn er vaak gemiddeld 14 schuldeisers en is het schuldbedrag opgelopen tot gemiddeld 40.000 euro.
  • Vroegsignalering verandert deze situatie naar verwachting radicaal. Het convenant versnelt de uitvoering van vroegsignalering in Nederland.

Ruimte voor lokaal maatwerk

Kences onderschrijft het belang van vroegtijdige hulp bij financiële problemen van haar huurders. Met de ondertekening van dit convenant draagt Kences bij aan het vroegtijdig signaleren van schulden zodat de gemeente hulp kan aanbieden. Het convenant bevordert het uniformeren van werkafspraken tussen gemeenten en vaste lastenpartners zoals woningcorporaties. De modelovereenkomst die bij het convenant hoort, is het uitgangspunt voor lokale afspraken tussen Kencesdeelnemers en de gemeente. Het convenant biedt woningcorporatie en gemeente de ruimte om afspraken te maken over de vroegsignalering. Op deze manier kunnen de afspraken tussen de woningcorporatie en de gemeente worden afgestemd op de lokale context.

Meer informatie

De NKVV heeft alle vragen en antwoorden over het convenant vroegsignalering op een pagina op een rij gezet.