Spring naar content

Prijscontouren regeling tijdelijke tegemoetkoming blokaansluitingen bekend

Terug

De compensatie van de hoge energiekosten voor mensen die een collectieve of blokaansluiting hebben (zowel voor zelfstandige als onzelfstandige eenheden) is weer een stapje dichterbij!

Vanochtend stuurde Rob Jetten (minister voor Klimaat en Energie) een brief aan de brancheorganisaties en De Tweede Kamer over de compensatie die huurders die samen een gas-, warmte- of elektriciteitsaansluiting delen met andere huurders (blokaansluitingen) krijgen. Met dit bedrag wordt (een deel) van de hoge energierekening gecompenseerd. Het bedrag voor de eerste helft van het jaar is gebaseerd op een gemiddeld verbruik en de marktprijzen. Voor de tweede helft van het jaar wordt het bedrag later vastgesteld, maar om zekerheid te geven wordt voor de compensatie een ondergrens van 50% gehanteerd. Voor gas/warmte en elektriciteit worden voor zowel zelfstandige als onzelfstandige eenheden bedragen vastgesteld.

Het kabinet komt met deze regeling tegemoet aan huishoudens met een blokaansluiting, omdat deze huishoudens geen tot onvoldoende voordeel genieten onder het prijsplafond. Gezien de grote energieprijsstijgingen waarmee huishoudens in Nederland geconfronteerd worden, wordt alles op alles gezet om ervoor te zorgen dat de bedragen zo spoedig mogelijk uit te keren aan de aanvragers. Dit zijn woningcorporaties en andere verhuurders. Zij verrekenen deze compensatie vervolgens met de energiekosten van de huishoudens met blokaansluiting. Nog niet alle details van de regeling zijn bekend, maar naar verwachting wordt de regeling medio februari gepubliceerd.

Kences is blij dat er nu ook voor bewoners met blokaansluitingen meer bekend is over de tegemoetkoming. Dit helpt huurders om de energierekening beter betaalbaar te houden. De afgelopen maanden hebben Aedes en Kences intensief samengewerkt met het Ministerie van EZK, VvE-belang en andere betrokkenen om de praktijk achter blokaansluitingen in kaart te brengen. Jolan de Bie, directeur Kences: “We blijven ons hard inzetten voor onze huurders, om te zorgen dat ze een compensatie krijgen die recht doet aan hun situatie.”

Meer weten? Lees de brief van minister Jetten aan de koepels.

Copyright