Werkbezoeken en workshops
In de middag kun je je verdiepen in de onderwerpen die jij interessant vindt bij de werkbezoeken en de workshops. We begrijpen dat het ook fijn is om ze even allemaal op één pagina te hebben. Ben je er al uit naar welke werkbezoek of workshops je wilt?
Werkbezoeken (13:30 – 16:00 uur)
Een duurzame toekomst vraagt om innovatieve ideeën en nieuwe bruikbare methoden en technieken. Op The Green Village onderzoeken, experimenteren, valideren en demonstreren kennis- en onderwijsinstellingen, ondernemingen, overheden én burgers hun duurzame innovaties. The Green Village is een regelluw “openlucht-laboratorium” op TU Delft Campus met een focus op de gebouwde omgeving waar getest kan worden op wijk-, straat- en gebouwniveau. Met toegang tot het innovatie-ecosysteem van de TU Delft ligt de wetenschap letterlijk om de hoek. Er wordt gewoond, gewerkt en geleerd met een focus op de drie thema’s: duurzaam bouwen en renoveren, klimaatadaptieve stad en toekomstig energiesysteem.
Tip: neem regenkleding/een paraplu mee als het 8 september slecht weer is!
Rond de Haagse Hogeschool heeft DUWO ruim 2.000 studentenwoningen in eigendom of beheer en er liggen concrete plannen klaar voor verdere forse uitbreiding in dit én in het aanpalende gebied. Je krijgt te horen hoe dit gebied wordt getransformeerd naar een echt campusgebied met het karakter en alle faciliteiten die daarbij horen: Campus Hollands Spoor.
In een uitgebreide toer ga je verschillende panden langs, die elk hun eigenheid hebben. Tijdelijke woningen in unitbouw en tijdelijkheid in transformatie. Nieuwbouw in beheer via collegiale financiering, overgenomen bezit van Vestia en eigen ontwikkelingen. Je ziet verschillende voorbeelden van common rooms.
Je hoort het verhaal hoe Den Haag zich ontwikkelt als universiteitsstad en hoe de opvang van internationale studenten georganiseerd wordt. Als er tijd over is zie je het schetsplan van het te vormen campusgebied en de nieuwbouw voor de komende jaren.
Tip: neem regenkleding/een paraplu mee als het 8 september slecht weer is!
Workshopronde 1 (14:00 – 14:50 uur)
Er ligt een enorme opgave in het huisvesten van bijzondere doelgroepen. Hoe kun je als categorale woningcorporatie voor studenten een bijdrage leveren aan deze opgave? De SSH doet dit samen met zorgpartijen en gemeenten via het concept Goeie Buur. Jongeren tussen de 18 en 27 jaar die uitstromen uit de zorg en jonge statushouders, kunnen bij de SSH een kamer huren, ontvangen begeleiding van de zorgpartijen en krijgen een student als maatje. Samen bouwen aan een volgende stap in het leven van deze jongeren! Laura, Donald, Chung, Haval, ervaringsdeskundigen en betrokken jongeren. Zij nemen je mee in bijna drie jaar Goeie Buur.
Jong, bevlogen en met een duidelijke missie: Het oplossen van de woningnood op een duurzame en sociale manier. De drie enthousiaste founders van Hospi Housing hebben een unieke sociale startup opgebouwd met veelbelovende resultaten. Maar ze zijn er nog niet. De weg van sociaal ondernemerschap in de complexe markt van huisvesting is uitdagend. Hoe is het gelukt om tot dit punt te komen? En hoe ziet de toekomst eruit? Hospi Housing neemt je mee langs verhalen van perfecte matches, eigenzinnige hosts en wat er nodig is om van woningdelen een succes te maken. Laat je inspireren en wie weet, kan jij al bijdragen onze missie: een thuis voor iedereen.
Hoe ziet duurzaam wonen eruit in de stad van morgen?
Deze zomer heeft SUM (Symbiotic Urban Movement) de derde prijs gewonnen in de Europese universiteitswedstrijd voor duurzaam bouwen (de Solar Decathlon Europe (SDE)). SUM is een groep van young professionals en studenten van de TU-Delft.
SUM brengt vernieuwing door het verduurzamen en renoveren van portiekflats en tegelijkertijd verdichting toe te passen..
SUM neemt je tijdens deze workshop mee in de kansen van renovatie en verdichting. De focus ligt hierbij op de haalbaarheid, schaalbaarheid en sociale duurzaamheid van het SUM-concept. Zij hoopt hiermee de overtuiging over te kunnen brengen dat slopen geen optie meer is. Niet slopen, maar renoveren betekent ook meer snelheid maken. En dat is hard nodig.
https://www.delftsolardecathlon.com/
Hoeveel internationale diplomastudenten studeren er in Nederland? Waar komen ze vandaan? En hoeveel procent van de internationale studenten blijft in Nederland na het afstuderen? Dit zijn vragen die Nuffic tijdens deze workshop beantwoordt. Daarnaast bespreekt Nuffic de perspectieven van internationale studenten op de Nederlandse studentenhuisvesting. Wat vinden zij belangrijk? En hoe beleven de internationale studenten het tekort aan huisvesting in Nederland? Ten slotte gaan jullie met elkaar in gesprek over de mogelijkheden om de kamerzoekende student te helpen.
Een verdiepende interactieve workshop/lezing over studentenwelzijn. Hoe kunnen we studenten in hun kracht zetten zodat zij regie nemen over hun eigen welzijn en mentale gezondheid?
Een Landelijk actieplan studentenhuisvesting. En nu? Hoe gaan de partijen woorden omzetten in daden? Tijdens het panelgesprek onder leiding van Soundos El Ahmadi vertellen de panelleden welke afspraken het verschil gaan maken. Daarnaast mag jij als deelnemer de panelleden het vuur aan de schenen leggen. Wat gaan zij nu echt doen? En is het reguleren van de instroom echt de oplossing?
Workshopronde 2 (15:10 – 16:00 uur)
De studententijd wordt vaak de mooiste tijd van je leven genoemd. Maar steeds meer studenten hebben het zwaar, zo bleek de afgelopen jaren, ook vóór de pandemie en het noodgedwongen afstandsonderwijs. Ze zijn overspannen, neerslachtig en eenzaam, hebben concentratieproblemen en angstaanvallen. Hoe komt dit? Het aanbod van cursussen als ‘Burn-outpreventie’, ‘Timemanagement’ of ‘Lekker in je vel’ is groot. Op social media lezen de studenten dat ze gezond moeten eten, wandelen en mediteren voor ‘mentale veerkracht’. Maar ligt het wel aan de studenten zelf? Wat hebben studenten eigenlijk van hun omgeving nodig om goed te kunnen studeren en lekker in hun vel te zitten? Filosoof Toske Andreoli (1990) schreef het boek: “De mooiste tijd van je leven? Een nieuwe kijk op studiestress” met de bedoeling nu eens niet alle verantwoordelijkheid bij studenten zelf te leggen. In deze workshop pleit ze voor een beter studieklimaat met meer sociale cohesie, gedeelde ritmes en discipline. Met ruimte voor vragen en discussie.
Bij studenten denken we nog vaak aan jongeren die onderwijs volgen op het hbo en wo. Maar onder de mbo-studenten bestaat ook de behoefte aan en de noodzaak voor kamers! Hoe groot is deze groep studenten eigenlijk? En welke (andere) behoeften hebben ze? Tegen welke unieke uitdagingen lopen zij aan bij het vinden van een kamer? Drie ambassadeurs voor de mbo-studenten neemt je mee in de wereld van deze vaak vergeten doelgroep..
Er wordt veel gesproken over verduurzaming en versnelling, maar hoe komen we nou eindelijk tot de grote aantallen en klinkende resultaten? Johannes Klimstra van Bouwgroep Dijkstra Draaisma (BGDD) neemt u mee in een interactieve sessie waarin op een luchtige manier ervaringen worden gedeeld van BGDD. Met bewezen oplossingen voor blijvend betaalbare energielasten zonder torenhoge investeringen door het toepassen van collectieve installaties. Met praktijkvoorbeelden die overbelasting van het elektriciteitsnet helpen voorkomen en met biobased materialen die CO2 opslaan in plaats van gebruiken.
Bouwgroep Dijkstra Draaisma heeft vele prijzen gewonnen waaronder de Duurzaamheidsprijs Wonen 2020..
Ieder jaar is het weer spannend: hoe hoog is het woningtekort onder de studenten en wat is de prognose van het tekort de komende jaren? Het afgelopen jaar zijn prognoses verder verbeterd en die hebben geleid tot nieuwe, betere cijfers. Daarnaast is onderzocht wat het effect is van het type huisvesting op het welzijn van de student. Ook is voor het eerst de huisvestingsvraag van de omvangrijke groep mbo-studenten in kaart gebracht.
Soundos El Ahmadi gaat met de projectleider van ABF (Lies Hooft) in gesprek over de hoogtepunten van de Landelijke monitor studentenhuisvesting. Daarna volgt een gesprek met een panel van experts over de betekenis van nieuwe cijfers voor de Nederlandse studentenhuisvesting.
Huisvesting met gezamenlijke voorzieningen en programma’s verbetert het welzijn van studenten. Vier operators van sociale en commerciële studentenhuisvesting delen wat wel en niet werkt, hoe ze resultaten meten en of ze verschillend aanpak hebben voor internationale en lokale studenten.
Hoe ziet duurzaam wonen eruit in de stad van morgen?
Deze zomer heeft SUM (Symbiotic Urban Movement) de derde prijs gewonnen in de Europese universiteitswedstrijd voor duurzaam bouwen (de Solar Decathlon Europe (SDE)). SUM is een groep van young professionals en studenten van de TU-Delft.
SUM brengt vernieuwing door het verduurzamen en renoveren van portiekflats en tegelijkertijd verdichting toe te passen..
SUM neemt je tijdens deze workshop mee in de kansen van renovatie en verdichting. De focus ligt hierbij op de haalbaarheid, schaalbaarheid en sociale duurzaamheid van het SUM-concept. Zij hoopt hiermee de overtuiging over te kunnen brengen dat slopen geen optie meer is. Niet slopen, maar renoveren betekent ook meer snelheid maken. En dat is hard nodig.
https://www.delftsolardecathlon.com/