Geslaagd Landelijk Congres Studentenhuisvesting 2017

Geslaagd Landelijk Congres Studentenhuisvesting 2017

‘Drukste ochtendspits dit jaar door herfststorm’, kopte het Algemeen Dagblad op 5 oktober 2017. In delen van het land was zelfs sprake van code oranje. In Delft, waar op die dag het jaarlijks door Kences georganiseerde Landelijk Congres Studentenhuisvesting plaatsvond, net niet. Wel kwam de regen met bakken uit de hemel en heeft de drukke ochtendspits er vast en zeker voor gezorgd dat sommige congresdeelnemers later dan gewenst konden aansluiten bij de netwerklunch, waarmee het programma afgetrapt werd. 

Gastheer DUWO gaf de congresdeelnemers de kans om een kijkje te nemen in het nieuwe DUWO-hoofdkantoor en in het nieuwe TU Noordcomplex, dat speciaal is ingericht voor internationale studenten. Een aantal van deze studenten stelde hun kamers open voor belangstellende bezoekers. In de mooie historische collegezaal van het DUWO-hoofdkantoor nam René van Hulle van ABF Research de aanwezigen mee in de belangrijkste conclusies van de nieuwste monitor studentenhuisvesting: internationalisering wordt steeds belangrijker, betaalbaarheid studentenkamers is gelijk gebleven en eerste- en tweedejaarsstudenten blijven vaker thuis wonen, maar tekort aan kamers blijft.

Naast de presentatie van de monitor stonden er twee sprekers op het programma. Arnold Persoon, managing director Europe Navitas en board member European Association for International Education (EAIE), sprak over de impact van internationale hoger onderwijstrends op de Nederlandse markt, onder motto ‘Alles wordt anders.’ Zijn presentatie is hier te downloaden.

Vervolgens ging Michiel Dijkman, Hoofd Corporate Affairs Samsung Electronics Benelux en lid van de Adviesraad van Nuffic, in op de vraag ‘Verandert het onderwijs door alle technologische ontwikkelingen, of toch niet?’ Zijn presentatie is hier te downloaden.

De ochtendspits en de storm bleken geen spelbreker voor de rest van de dag aangezien de zon zich halverwege de middag alweer liet zien. We kijken terug op een mooie, sfeervolle en leerzame dag, vol interessante nieuwe inzichten. 

Monitor studentenhuisvesting
De landelijke monitor studentenhuisvesting is een initiatief van Kences, kenniscentrum studentenhuisvesting en samenwerkingsverband van dertien studentenhuisvesters in Nederland. Het initiatief wordt gesteund door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), de Vereniging Hogescholen (VH), de Vereniging van Universiteiten (VSNU), de organisatie voor internationalisering in het onderwijs (Nuffic) en bijna alle hoger onderwijsinstellingen. De landelijke monitor studentenhuisvesting 2017 is hier te downloaden.

 

 

Webdesign » SPRANQ