Kamernood neemt komende jaren af

Kamernood neemt komende jaren af

De spanning op de markt voor studentenkamers zal de komende jaren licht afnemen. Dat verwacht Kences, de brancheorganisatie voor studentenhuisvesting. Er zijn tot 2021 nog 18.000 extra studentenkamers nodig, maar de jaarlijkse productie van nieuwe kamers is de komende jaren groter dan de stijging van het aantal uitwonende studenten. Het aantal studenten groeit de komende jaren minder hard, door een minder sterk groeiende instroom en verwachte kortere studieduur. 'We dachten dat de nieuwbouwproductie alleen de groeiende vraag bij zou kunnen houden, maar er is nu zelfs kans op het wegwerken van tekorten. Goed nieuws voor toekomstige studenten', zo stelt Kences-directeur Vincent Buitenhuis bij de presentatie van de nieuwste monitor studentenhuisvesting. De uitkomsten van de monitor zijn vanaf vandaag te vinden op de website www.wonenalsstudent.nl

Het aantal studenten neemt tot 2021 met 48.000 toe

Ondanks dat de groeiverwachting van het aantal studenten lager uitpakt dan vorig jaar, groeit het aantal studenten in de meeste steden nog wel tot 2021. Het gaat in totaal om 48.000 extra studenten. Daarbij zijn er duidelijke verschillen tussen de diverse steden. In Amsterdam groeit het aantal studenten met 12.000. Daarna volgen Utrecht (4000), Groningen (3600) en Rotterdam (3400). Dat zijn overigens de steden waar nu ook al de meeste studenten studeren. Verhoudingsgewijs wordt de sterkste groei (van meer dan 10%) verwacht in Almere, Wageningen, Amersfoort, Amsterdam, Hilversum, Delft en Den Bosch.

Tweederde van de studenten deelt douche, toilet of keuken

Uit onderzoek onder 25.000 studenten blijkt dat ruim 2/3e van alle uitwonende studenten op een kamer woont met gedeelde voorzieningen (toilet, keuken, douche). Zij betalen gemiddeld 346 euro per maand. Zo'n 11% van de studenten woont op kamers met eigen douche, toilet en soms ook eigen keuken. Zij betalen gemiddeld 457 euro. De resterende 22% woont zelfstandig in een 'gewone woning' (eventueel met partner of huisgenoten) en betaalt gemiddeld 540 euro per maand. Hierbij zijn er de nodige verschillen per stad. In Amsterdam zijn er relatief weinig kamers voor minder dan 300 euro. In Nijmegen, Leiden, Eindhoven, Den Bosch en Tilburg wordt een relatief flink aantal kamers verhuurd voor minder dan 300 euro. De genoemde bedragen zijn bruto woonlasten (inclusief servicekosten, maar exclusief eventuele huurtoeslag).

Student kiest voor betaalbaar wonen

De onzelfstandige studentenkamer is nog steeds heel populair onder studenten. Bijna 40% van de verhuisgeneigde studenten geeft aan graag een kamer met gedeelde voorzieningen te willen. Ruim een kwart van de studenten wil het liefst woonruimte met eigen voorzieningen, maar vindt de prijs daarvan te hoog. Een derde van de verhuisgeneigden is op zoek naar een reguliere (starters)woning die ze met een partner of huisgenoot willen delen. In de huidige marktomstandigheden zijn de kleine kamers zonder eigen voorzieningen populair onder studenten, vanwege de prijs en de beschikbaarheid. Uiteraard verschilt het beeld per stad.

Lokale rapportages over 37 studentensteden

De monitor biedt ook lokale rapportages voor studentensteden. Het aantal rapportages is dit jaar uitgebreid van 29 naar 37 studentensteden. Daarmee hebben studentenhuisvesters, beleidsmakers en marktpartijen in meer steden een krachtig instrument in handen om op lokaal niveau te zorgen voor de juiste huisvesting op de juiste plek. De rapportages bieden inzicht in studentenaantallen en woonwensen per stad. Vanaf 1 oktober zijn de lokale rapporten gratis te downloaden via deze link.

Kences, kenniscentrum studentenhuisvesting

Kences is het samenwerkingsverband van elf professionele sociale studentenhuisvesters in Nederland: DUWO, Idealis, de Key, Lefier, Singelveste AlleeWonen, SSH, SSHN, Vestia Rotterdam Stadswonen, WonenBreburg, Vestide (onderdeel van Woonbedrijf) en Woonpunt. Kences organiseert structurele kennisuitwisseling tussen de aangesloten deelnemers, werkt aan innovaties op het vlak van studentenhuisvesting en behartigt hun specifieke belangen. Kences werkt aan goed en betaalbaar wonen in vrijwel alle studentensteden. De aangesloten organisaties huisvesten in de Nederlandse studentensteden 72.000 studenten, een kwart van de markt.

 

 

Webdesign » SPRANQ