Minister gaat in overleg met studentenhuisvesters

Minister gaat in overleg met studentenhuisvesters

Minister Blok gaat de komende maanden in gesprek met studentenhuisvesters over de uitwerking van het nieuwe huurplafond en de verhuurderheffing. Dat zei de minister voor Wonen en Rijksdienst afgelopen dinsdag tijdens het vragenuur. Aan de minister werden door kamerlid Linda Voortman (GroenLinks) vragen gesteld over het opschorten van verschillende bouwprojecten voor studentenkamers.

Aanleiding van deze opschortingen is de maatregel uit het regeerakkoord om voor sociale huurwoningen een huurplafond van 4,5 procent van de WOZ-waarde in te voeren. Invoering van dit huurplafond leidt tot een gemiddelde huurdaling van 25 procent. Kences gaf begin november al aan dat veel studentenhuisvesters hierdoor in ernstige problemen komen.

Omdat de bouw van veel nieuwe kamers op losse schroeven lijkt te staan, vroeg kamerlid Voortman van minister Blok een garantie dat er de komende jaren voldoende studentenkamers worden bijgebouwd. Die garantie wilde de minister niet geven. Wel zei hij de ambitie te hebben het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting uit te voeren, waarin overheden, HO instellingen, corporaties en studenten hebben afgesproken om in de periode 2011 - 2015 zestienduizend extra studentenwoningen te bouwen.

De minister wilde niet reageren op het opschorten van bouwplannen van individuele verhuurders. Minister Blok gaat met studentenhuisvesters in overleg over de plannen uit het regeerakkoord. Hij wil die zodanig uitvoeren 'dat zij er redelijkerwijs mee uit de voeten kunnen', aldus de minister.

LSVb-voorzitter Kai Heijneman is blij dat de minister in gesprek gaat met huisvesters, maar had eigenlijk op een ander antwoord gehoopt. "Dit is een urgent probleem, waar snel een oplossing voor moet komen."

Bron: Tweede Kamer, Nederlands Dagblad, DUB

Webdesign » SPRANQ