Voorkom kamerstress! Tips voor kamerzoekers

Voorkom kamerstress! Tips voor kamerzoekers

Over een paar weken begint het nieuwe academische jaar en in diverse universiteitssteden beginnen de introductiedagen. Aankomende studenten die nog geen studentenkamer hebben gevonden kunnen last krijgen van ‘kamerstress’. Om dit te voorkomen geeft Kences tips voor het zoeken naar een studentenkamer. De belangrijkste tip: begin op tijd en maak op verschillende manieren duidelijk dat je een kamer zoekt. Wees niet té kritisch. In de praktijk start je meestal in een wat kleinere kamer die wat verder weg is van de onderwijsinstelling en het centrum van de stad. Tijdens je studie is er nog kans genoeg om door te verhuizen naar een betere kamer.

Zoeken naar een kamer
Begin op tijd met zoeken en vertel iedereen die je tegenkomt dat je een kamer zoekt. Driekwart van de kamerzoekenden vindt woonruimte via vrienden of bekenden. Gebruik social media, plaats bijvoorbeeld een oproep op Facebook of Twitter. Er zijn diverse websites waar studentenkamers worden aangeboden of waar je zelf een oproep kunt plaatsen. Hang een briefje op bij de supermarkt of op het prikbord bij je onderwijsinstelling. Het is de moeite waard om daar eens een kijkje te nemen omdat er ook mensen zijn die een kamer op een prikbord aanbieden.

Bemiddeling
Er zijn veel verschillende websites die studentenkamers aanbieden. Het aanmelden is in de meeste gevallen gratis, om te kunnen reageren moet je in veel gevallen betalen. Pas op met commerciële kamerbureaus. Ze verdienen veel aan hoge inschrijvingskosten, maar geven geen enkele garantie op een kamer. De huurprijzen van de aangeboden woonruimte kunnen sterk verschillen, het is daarom raadzaam om eerst verschillende bureaus te vergelijken, zodat je niet onnodig veel betaalt.

Inschrijven
Schrijf je zo vroeg mogelijk in (vanaf 17 jaar) bij een sociale studentenhuisvester, aangesloten bij Kences. Voor een kamer in Amsterdam is het verstandig je in te schrijven bij Studentenwoningweb, de gezamenlijke verhuurportal van sociale studentenhuisvesters. Of sluit je aan bij een studentenvereniging. De meeste studentenverenigingen zijn in het bezit van studentenhuizen. Als lid van een studentenvereniging is er kans dat je bij één van de studentenhuizen terecht kunt.

Hospiteren
Als er een kamer vrijkomt in een studentenhuis, organiseren de bewoners vaak een hospiteeravond. De bewoners nodigen op zo'n avond een aantal mensen uit om kennis te komen maken. Meestal krijg je het huis te zien en worden er vragen aan je gesteld. Na afloop van deze avond kiezen de bewoners dan een nieuwe huisgenoot. Bekijk dit filmpje om een indruk te krijgen van het hospiteren. Veel kamers van Kences-deelnemers worden op deze manier verdeeld, we noemen dat verhuren via ‘instemming’.

Woonfraude
Voorkom dat je slachtoffer wordt van woonfraude. De krapte op de woningmarkt maakt dat woningen met regelmaat onrechtmatig en te duur worden onderverhuurd. Als onderhuurder loop je een groot risico. Je hebt nauwelijks rechten en je kan plotseling op straat komen te staan. Ook mensen met kwade bedoelingen bieden woonruimte aan. Als je de dupe wordt van oplichting, doe dan altijd aangifte bij de politie. Twijfel je aan een verhuurder? Houd in ieder geval de volgende richtlijnen aan.

Check je kamer
De maximale huurprijs van een woonruimte staat vast en hangt onder meer af van de oppervlakte van de woonruimte en de aanwezige voorzieningen. Hiervoor worden punten toegekend met behulp van het woningwaarderingsstelsel ook wel 'het puntenstelsel' genoemd. Het totale aantal punten bepaalt de wettelijk toegestane maximumhuur. Betaal je meer dan dat maximum, dan kun je een huurverlagingsprocedure opstarten. Wil je weten wat de maximale huur is van jouw studentenkamer check je huur dan.

Meer weten?

http://opkamers.woonbond.net/?page=home.html

http://blog.kamernet.nl/nl/tips-voor-hospiteren/

http://www.checkjekamer.nl/check/brandveiligheid

 

 

 

 

Webdesign » SPRANQ