Betaalbaar wonen voor alle studenten

Betaalbaar wonen voor alle studenten

In 2013 is het aantal via Kamernet aangeboden kamers gegroeid met ruim 12%. Met ruim 147.000 aangeboden kamers is Kamernet de grootste bemiddelingssite voor kamers bij particuliere verhuurders. Kences bekeek de nieuwste jaarcijfers van Kamernet. We keken naar het effect van het groeiende aanbod op de betaalbaarheid van het wonen als student.


Huurprijzen

Kamernet meldt in het jaarrapport 2013 een stijging van de gemiddelde huur van een kamer met 1,4 procent ten opzichte van 2012. De gemiddelde huurprijs per maand (incl. gas, water, licht) was in 2012 € 415 en steeg in 2013 naar € 421. Kamernet signaleert een stijging in het aanbod van appartementen. "Wij horen steeds vaker de wens van studenten om een woning te delen", zegt Jeroen Muller, directeur van Kamernet. "Dit zorgt ervoor dat verschillende kosten zoals huur en energierekening samen gedeeld kunnen worden”.

Betaalbaarheid
Het huren van een kamer in Amsterdam kostte een student in 2013 gemiddeld € 538 per maand. Dat is voor de gemiddelde student bijna 60% van het maandbudget. Amsterdam blijkt opnieuw de duurste stad te zijn voor studenten. Dit laat ook zien hoe groot het kamertekort in Amsterdam is.

De ASVA studentenunie wil dat er meer kamers bijkomen, maar: ‘Alleen meer kamers is niet genoeg, ze moeten vooral betaalbaar zijn’ aldus voorzitter van ASVA Esther Crabbendam in reactie op het nieuws van Kamernet. ‘Als eerstejaarsstudent is het zo goed als onmogelijk om in Amsterdam te komen wonen. De kans is groot dat je eerder klaar bent met je studie dan dat je een betaalbare kamer hebt gevonden,’ aldus Crabbendam van de ASVA. ‘We moeten dit oplossen zodat Amsterdam als kennisstad voor iedereen toegankelijk blijft.´

Kences gaat voor betaalbaarheid
De bij Kences aangesloten studentenhuisvesters zijn in de jaren ’50 van de vorige eeuw opgericht om te zorgen voor voldoende, goede en betaalbare studentenwoningen. Door aankoop, nieuwbouw en transformatie woont nu ongeveer een kwart van de studenten in een kamer van een bij Kences aangesloten studentenhuisvester.

Betaalbaar wonen voor de student is voor de deelnemers van Kences altijd het uitgangspunt geweest, maar met bezuinigingen op de studiefinanciering in het vooruitzicht heeft betaalbaarheid de allerhoogste prioriteit. Wij juichen de toename van het aantal aangeboden studentenwoningen natuurlijk toe. Maar het moet voor de student wel betaalbaar blijven. Het recente onderzoek naar de effecten van een leenstelsel laat duidelijk zien dat studenten vragen om betaalbare studentenkamers. En voor deze studentenkamers moet je bij Kences studentenhuisvesters zijn.

Bronnen: Kamernet, ASVA, Kences

Meer weten?

Kamermarkt cijfers 2013 – Kamernet, april 2014

ASVA studentenunie

Geschiedenis van studentenhuisvesting

Onderzoek naar effecten van leenstelsel

Webdesign » SPRANQ