Expositie studentenkamers wereldwijd

Expositie studentenkamers wereldwijd

Sinds 26 januari 2012 is de expositie 'Op kamers: studenten kamers wereldwijd' van Henny Boogert te zien in Amsterdam. De kleurrijke foto's laten zien hoe studenten over de hele wereld op kamers wonen. Wat in 2005 begon als een serie foto's van studentenkamers in Nederland is uitgegroeid tot een wereldreis door studentenkamers in onder andere Kenia, Rusland, Cuba en India.

Overeenkomst
Aan de foto's is meteen te zien dat studentenkamers, in welk land ook , op een aantal punten overeenkomen. Studenten moeten het namelijk vaak doen met een paar vierkante meters maar weten er meestal met beperkte middelen een eigen plekje van te maken. Plannen, dromen en ambities zal je ook overal ter wereld bij studenten vinden. Maar de foto's maken vooral duidelijk dat de mogelijkheden per land verschillend zijn. Enorm verschillend soms.

Frederick
Op één van de foto's staat de 29 jarige Frederick uit Kenia. Hij omschrijft de situatie in zijn land als slecht. Studeren kon hij door financiële steun van vrienden. Helaas lukte het hen dit jaar niet om zijn studie te betalen en zit Frederick thuis. Zonder goed onderwijs ziet hij geen toekomst voor zichzelf en zijn land.

Victor

Poserend in zijn studentenkamer met golfplaten dak is door het raam duidelijk te zien dat hij in een sloppenwijk woont. Victor studeert massacommunicatie en in de toekomst hoopt hij de verhalen die hij schrijft te kunnen verfilmen. Hij weet dat het vinden van een baan in Kenia ontzettend moeilijk is.

Valerio
Aangrijpend is het verhaal van de 23 jarige  Valerio uit Moldavië, hij studeert psychologie. Toen hij  
7 jaar was is hij blind geworden door het oppakken van een granaat. Zijn kamergenoten helpen hem met zijn studie, die wordt bekostigd door zijn ouders en een studiebeurs. Hij krijgt deze beurs vanwege zijn handicap maar er wordt benadrukt dat dit geen overheidsbeurs is.

Verschil
De expositie 'Op kamers' is absoluut een bezoekje waard, vooral als je zelf student bent. Het is  ontzettend leuk om te zien hoe studenten in andere landen leven, deze expositie laat ook zien dat  de student in Nederland het niet zo slecht heeft. Een tweede of vertraagde studie mag dan een fortuin gaan kosten, studeren is wel mogelijk! En hoewel iedere student natuurlijk het liefst een eigen studentenwoning heeft, is het studentenhuis met gedeelde huiskamer, keuken en badkamer zo slecht nog niet vergeleken bij een klein kamertje met vier bedden.

Praktische informatie
Melkweg galerie, ingang Café, Marnixstraat 409 in Amsterdam.
Openingstijden: woensdag t/m zondag van 13.00 tot 20.00, tot en met 26 februari.
Toegang: gratis
www.melkweg.nl  

'Op kamers: studentenkamers wereldwijd'

Bron: Studenten.net - Tanja Timmerman

Webdesign » SPRANQ